Hva er Kantha?

Kantha er en tradisjonell syteknikk som stammer fra India. Det er en form for broderi som bruker tråklesting for å skape vakre mønstre og design. Kantha-broderi har en rik historie som strekker seg flere undre år tilbake, og det har dype røtter i den indiske kulturen. Ordet "kantha" betyr "lappeteknikk" på det lokale språket. 

Tradisjonelt ble kantha-broderi brukt for å resirkulere gamle tekstiler som gamle sarier, skjerf og annet tøy. Kvinner samlet slike tekstiler og sydde dem sammen med enkle tråklesting som gikk gjennom hele stoffet. Denne sømmen ga ikke bare en sterk struktur, men skapte også vakre mønstre og teksturer. 

 

Kantha-broderi har også blitt et symbol på kvinners styrke og kreativitet, da det tradisjonelt ble (og blir!) utført av kvinner. Det som gjør Kantha-broderi så spesielt er historiene som fortelles gjennom hvert stykke. Kvinnene som utfører dette håndverket bruker ofte Kantha-broderi som en form for personlig uttrykk, hvor de reflekterer over livserfaringer, hverdagslivet og naturen rundt dem. Dette har Kantha til felles med kvilteteknikker som har oppstått andre steder i verden

 

Kantha-broderi er et eksempel på den rike kulturelle arven og håndverkstradisjonene som finnes rundt om i verden. Det er en vakker kunstform som feirer tradisjoner fra fortiden og knytter bånd til nåtiden. 


Kantha-broderi har blitt verdsatt som et kunstverk og en form for håndverk. Det brukes til å lage tepper, putetrekk, vesker og andre dekorative gjenstander. Hvert stykke er unikt og bærer med seg historien og sjelen til kvinnen som skapte det!


Du kan se Sysaker sitt utvalg av Kantha produkter under kategorien Kantha i nettbutikken!
2023-06-14 13:15:44