De færreste vet at denimplagg du kan kjøpe i butikken, er behandlet (vasket, bleket, sandvasket eller slitt på andre måter) ETTER at de er sydd ferdig. De er sydd av rå denim, og etterbehandlet. Når du skal kjøpe denim til dine syprosjekter, skal du vite at det du finner på rull som oftest vil være ubehandlet eller «rå» denim. Stoffet er som oftest krympet i fabrikk, men utover det er det ikke behandlet, og det har derfor som regel en svært mørk indigo farge. Under finner du noen tips og råd til hvordan du kan behandle denim du kjøper på rull.

Legg i bløt!

For eksempel i et badekar hvis du har det. Noen ganger kan det bli for trangt i vaskemaskinen til en hel lengde tykt stoff. Bretter og folder som oppstår når du putter stoffet i maskinen, kan gi striper og ujevn farge. I stedet for å vaske, kan du prøve å bløtlegge stoffet i kaldt vann, og henge det opp til tørk. Dette vil minske tapet av indigofargen, men allikevel bidra til å krympe stoffet før bruk.

Rist stoffet godt ut!

Vær oppmerksom på at alt stoff som veier mer enn 310g (11,5 oz) per m2 ikke bør vaskes i maskinen i hele lengder. Hvis du planlegger å vaske 310g eller lettere denimstoff (og det kan du absolutt!) så brett ut hele stoffstykket, ta godt tak og rist det hele godt ut! Dette er et veldig viktig skritt! En god risting kan gjøre at du sliper brettmerker og striper som strekker seg over hele stoffstykket ditt. Husk å vask med kaldt vann og minimalt med vaskemiddel, vi vil ha igjen så mye indigo (eller andre fargestoffer) i som mulig.

Prøv å vaske hvert stykke individuelt.

Dette vil gi stoffet nok plass til å holde seg «åpent» gjennom hele vaskesyklusen, og gi minimale bretter og brettelinjer når stoffstykket er ferdig vasket

Stryk vekk striper og linjer

Hvis det har oppstått striper eller ujevnheter i stoffet etter vask, kan du prøve å stryke stoffet på vrangsiden når det fortsatt er fuktig. Bruk høy varme til 100% bomull eller svak varme for denim med stretch/elastan. Press godt og bruk mye damp. Heng deretter til tørk (aldri tørketrommel da det blekner fargene raskere!)

Klipp ut mønsterdeler før vask!

Det går an å klippe ut mønsterdelene med en romslig mengde stoff rund før du vasker det. Bruk kaldt vann, og finklipp mønsterdelene dien etterpå. Kantene på stoffet vil rakne en hel del i denne prosessen, så vær raus eller overlock eventuelt mønsterdelene før vask.

Ikke vask stoffet!

Hvem sier at du trenger å vaske det? Ubehandlet denim har en vakker patina, jo mer desto mer du bruker den. Hvis du vil beholde de naturlige brettlinjene og foldene der stoffet blekes ved bruk, må du unngå å vaske stoffet for ofte etter at du har laget dine jeans. Bløtlegg metervaren din i kaldt vann før du syr for å få ut krympen, og kjør på! Hvis du bekymrer deg for hygienen, så husk at du kan lufte plagget ofte og til og med fryse det ned en gang iblant.